Advokatene hos Advokatfirmaet Tønset har en månedlig spalte i Romerikes blad hvor våre advokater svarer på juridiske spørsmål fra RBs lesere. Nedenfor kan du lese artikkelen hvor advokatfullmektig Awes Afgan svarer på spørsmål om oppsigelse og avskjed.

Har du spørsmål? Send det gjerne til oss på post@tonset.no, kanskje spørsmålet ditt kommer på trykk!

Spørsmål fra leser:
Jeg har jobbet som hjelpearbeider i byggebransjen i to år. Den siste tiden har sjefen vært misfornøyd med meg fordi jeg har kommet for sent til et par jobber. I forrige uke fikk jeg beskjed om at jeg var sagt opp og jeg måtte levere inn utstyret samme dagen. Jeg ba om å få en skriftlig oppsigelse, som jeg mottok i dag. I oppsigelsen står det at jeg er sagt opp grunnet behov for nedbemanning i byggebransjen. Har jeg noen rettigheter i dette tilfellet?

Svar:

Hei, og takk for ditt spørsmål. Ut fra hvordan du beskriver situasjonen, ser det i realiteten ut som du har blitt avskjediget da arbeidsforholdet har opphørt umiddelbart. Det er dessverre mange som blander mellom oppsigelse og avskjed. Dette er to ulike måter et arbeidsforhold kan opphøre. Selv om konsekvensen av oppsigelse og avskjed er den samme, nemlig at arbeidsforholdet avsluttes, er det store juridiske forskjeller mellom opphørsmåtene, som får betydning for både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Oppsigelse

Oppsigelse er den vanligste måten å avslutte et arbeidsforhold på, enten ved at arbeidstaker sier opp jobben eller ved at arbeidsgiver gir en oppsigelse. En oppsigelse fra arbeidsgiver skal være saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Hva som er saklig, må vurderes konkret i hver sak og vil derfor kunne variere.

Eksempelvis er oppsigelser på grunn av nedbemanning en vanlig form for oppsigelse som skyldes virksomhetens forhold. Begrunnelsen anses ofte som saklig. Det er likevel slik at arbeidsgiver må kunne dokumentere behovet for nedbemanning, samt at det må kunne dokumenteres at det er foretatt en grundig vurdering av hvilke ansatte som skal sies opp.

Hva gjelder oppsigelse som følge av arbeidstakers egne forhold, kan det være mange ulike årsaker til det. For eksempel kan manglende prestasjoner eller gjentatte forsentkomminger være saklig grunn til oppsigelse. Det overordnede er hvorvidt arbeidstakeren er skikket for stillingen.

Ut fra det du skriver, får jeg inntrykk av at den egentlige grunnen til oppsigelsen er dine forsentkomminger, men at dette er kamuflert i oppsigelsesbrevet ved at det er henvist til at du er oppsagt grunnet virksomhetens forhold. Vi opplever fra tid til annen at noen arbeidsgivere forsøker å skjule den egentlige grunnen til oppsigelsen. Dette henger sammen med det sterke stillingsvernet arbeidstakere har i Norge og at det skal mye til for å si opp en ansatt grunnet den ansattes forhold. For noen arbeidsgivere kan det å begrunne oppsigelsen i virksomhetens forhold derfor oppleves som en «enklere» måte å avslutte arbeidsforholdet.

Avskjed

Du skriver at du måtte levere inn utstyret samme dag som du fikk beskjed om at arbeidsforholdet var avsluttet, og det er nettopp dette med å gå på dagen som kjennetegner en avskjed. Arbeidsforholdet opphører umiddelbart og man har ingen rett til å jobbe ut oppsigelsestiden slik som ved oppsigelse.

Avskjed er en svært streng reaksjon og derfor forbeholdt de tilfellene hvor en arbeidstaker begår et grovt pliktbrudd eller vesentlig misligholder sine plikter under arbeidsforholdet. Eksempelvis vil underslag, trakassering, trusler, vold og andre straffbare forhold anses som legitime avskjedsgrunner. Gjentatte forsentkomminger over lange perioder som går utover arbeidsgivers mulighet til å utføre planlagt arbeid vil kunne være en avskjedsgrunn, men arbeidsgiver må ved slike tilfeller ha forsøkt mildere reaksjoner, for eksempel i form av advarsler.

Ulike rettigheter ved oppsigelse kontra avskjed

Dine rettigheter som arbeidstaker i den etterfølgende prosessen vil være ulike, avhengig av hvorvidt du er sagt opp eller avskjediget. Det mest åpenbare er retten til å jobbe ut oppsigelsestiden ved oppsigelse. En slik rett foreligger ikke ved avskjed, nettopp fordi arbeidsforholdet opphører umiddelbart ved slike tilfeller.

En annen praktisk rettighet som kun gjelder ved oppsigelse, er retten til å fortsette i stillingen når man bestrider en oppsigelse. Denne retten innebærer at en oppsagt arbeidstaker kan stå i stillingen lenge etter at oppsigelsestiden har utløpt. Selv dersom saken ender i rettsapparatet, har arbeidstakeren rett til å stå i stillingen til en endelig dom foreligger.

Videre har en arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, for eksempel ved nedbemanning, fortrinnsrett til nye stillinger i virksomheten. Dette forutsetter imidlertid at arbeidstakeren er kvalifisert for den utlyste stillingen.

Uavhengig av om man er sagt opp eller avskjediget, har man rett på en sluttattest fra arbeidsgiver. Ved avskjedstilfellene vil ofte sluttattesten være verdiløs da arbeidsgiver kan velge å skrive at arbeidsforholdet ble avsluttet ved avskjed.

Saksbehandling og formkrav

Ulikhetene mellom opphørsmåtene er mange, men etter arbeidsmiljøloven er fremgangsmåten lik for arbeidsgiver, enten det blir gitt en oppsigelse eller avskjed. I forkant av en slik avgjørelse plikter arbeidsgiver å kalle inn til drøftelsesmøte.

Videre er det strenge formkrav til hvilket innhold som skal fremgå av oppsigelses- og avskjedsbrevet, samt hvordan brevet skal overleveres til arbeidstaker. Brudd på formkravene har betydning for blant annet søksmålsfrister og utmålingen av et eventuelt erstatningskrav.

I ditt tilfelle, hvor du har mottatt den skriftlige oppsigelsen etter at arbeidsforholdet hadde opphørt, kan det også være at du har krav på utestående lønn ut den avtalte oppsigelsestiden.

Veien videre etter oppsigelse eller avskjed

Uavhengig av opphørsmåte, har du rett til å kreve arbeidsforhandlinger innen 14 dager etter at oppsigelsen eller avskjeden ble mottatt. Arbeidsforhandlinger er et møte mellom deg og arbeidsgiver hvor du kan fremme din sak dersom du mener at oppsigelsen eller avskjeden var ulovlig. Du har lov til å ha med deg noen på et slikt møte, for eksempel advokat eller en representant fra en fagforening.

Dersom man ikke kommer til en form for enighet med arbeidsgiver under forhandlingsmøte, vil neste steg som oftest være å ta ut søksmål. Hvis det kun er utestående lønn eller feriepenger det tvistes om, kan saken også fremmes til forliksrådet.

Det er mange ulike frister å forholde seg til i etterkant av at et arbeidsforhold er avsluttet ved oppsigelse eller avskjed. Det gjelder derfor å agere raskt, for å unngå å miste de rettighetene man har som arbeidstaker.

Mange kan oppleve regelverket som uoversiktlig og det å stå i en slik prosess kan være belastende i seg selv. Det kan derfor være nyttig å ta kontakt med en advokat for juridisk bistand. I noen tilfeller kan man også ha rett på fri rettshjelp ved arbeidstvister.

Skrevet av advokatfullmektig Awes Afgan

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale på tlf.: 40 00 36 60 eller post@tonset.no.

Du kan også ta kontakt med Awes direkte på tlf. 413 51 863  eller awes@tonset.no

Vi hjelper deg gjerne!